Atunci cand un medicament este administrat in aerosoli, felul in care pacientul respira va afecta cantitatea de medicament care va ajunge in plamani. Pentru administrarea in aerosoli a medicamentelor, respiratia trebuie sa fie normala, constanta, combinata eventual cu inspiratii adanci, efectuata in pozitie sezanda. Trebuie consultat un fizioterapeut despre cum tipul respiratiei in timpul sedintei de aerosoli, astfel incat administrarea sa fie efectuata cat mai bine si corect posibil.
Medicamentele care pot fi administrate cu ajutorul aparatului de aerosoli se pot clasifica in 3 categorii:
Substante bronhodilatatoare
Aceste substante au rolul de a relaxa musculatura cailor respiratorii, reducand/eliminand sentimentul de dificultate de respiratie. Acestea ar trebui sa aiba un efect imediat. Aceste substante ajuta la pregatirea plamanilor pentru curatarea lor si trebuie administrate inainte de sedinta de fizioterapie.
Antibioticele
Antibioticele sunt utilizate pentru a preveni infectiile. Ele pot fi administrate odata sau de doua ori pe zi, in functie de recomandarea medicului specialist. Ele trebuie inhalate dupa sedinta de fizioterapie.
Inhalarea unui antibiotic poate dura cca. 15-20 min, dar cu nebulizatoarele „mesh”, acestea pot fi administrate mult mai repede
Mucoliticele
Pulmozyme (DN-aza) face sputa mai fluida si ajuta la eliminarea mai usoara a acesteia. Pulmozyme trebuie administrat inainte de sedinta de fizioterpaie. Dar, sedinta de fizioterapie nu trebuie efectuata imediat dupa terminarea inhalarii Pulmozyme-uui, deoarece acesta are nevoie de o anumita perioada de timp pentru a actiona. Sedinta de fizioterapie trebuie efectuata la minimum 30 minute distanta de inhalarea Pulmozyme.
Solutia hipertona este, de asemenea un agent mucolitic care ajuta la fluidificarea sputei la pacientii cu fibroza chistica (mucoviscidoza). Ea poate fi utilizata si pentru inducerea sputei la pacientii care nu pot elimina sputa la exterior, in scopul recoltarii probelor de puta pentru examenul bacteriologic.
Solutia hipersalina trebuie administrata inainte de sedinta de fizioterapie.
Solutia hipersalina are un gust sarat iar pacientii trebuie sa isi clateasca gura imediat dupa nebulizare.
Exista efecte secundare legate de aerosoli?
Efectele secundare pot apare datorita actiunii medicamentului, temperaturii medicamentului sau procesului de nebulizare. Prima administrare in aerosoli a unui medicament trebuie supravegheata de medicul iar daca apar efecte secundare, acestea trebuie raportate imediat medicului.
Nota. Unele medicamente (cum ar fi Pulmozyme) trebuie pastrat la frigider, de aceea, inainte de inhalare, acesta trebuie incalzit la temperatura camerei.
La copii care sunt prea mici pentru a utiliza piesa bucala a nebulizatorului, se foloseste masca pentru inhalare. Unele probleme pot apare da la faptul ca parte din medicament se depune pe fata, pe peretii nasului, iar daca masca nu este lipita etans, atunci pot apare si pierderi de medicament. Este recomandat ca dupa nebulizare cu masca sa fie spalate fata si ochii copilului. Daca copilul plange in timpul nebulizarii, cea mai mare parte din medicament nu este inhalat si astfel nebulizarea nu va avea efect.