Proiect de antrenament fizic individualizat – experienta unui pacient

Numele meu este Ioana, am 30 de ani si sunt din Constanta. Timp de 28 de ani  am fost diagnosticata si tratata de astm bronsic cortico-dependent, astm bronsic infecto-alergic, bronsiectazii, BPOC, pneumonii, pleurezii, atelectazii, enfizem pulmonar si multe altele. Totul a culminat cu luna mai a anului 2008 cand mi s-a spus ca singura mea sansa sa supravietuiesc este o operatie prin care urma sa-mi fie scos tot plamanul drept deoarece era incarcat de bronsiectazii. Dupa lungi “negocieri” mi s-a facut o lobectomie (mi-a fost scos doar lobul inferior al plamanului drept) in cadrul Institutului “Marius Nasta” din Bucuresti pentru a fi eliminate doar o parte din bronsiectazii. Ca urmare a faptului ca, dupa aceasta operatie starea mea de sanatate s-a deteriorat considerabil, iar eu am refuzat o a doua operatie (asa cum imi fusese recomandat), in anul 2009 am plecat in Italia unde am fost internata in cadrul “Azienda Ospedaliera Instituti Ospedalieri di Verona”. Timp de 3 saptamani am fost invetigata si testata (inclusiv testul genetic) la externare spunandu-mi-se ca sunt suspecta de fibroza chistica. Rezultatul testului genetic mi-a fost trimis la doua luni dupa externare cu diagnostic clar: mutatia genetica ∆F508 adica mucoviscidoza. Dupa aflarea diagnosticului am inceput sa ma informez cu privire la implicatiile acestei boli si la modul in care poate fi tratata. In Centrul National de Mucoviscidoza din Timisoara am primit sfaturi legate de modul in care trebuie privita si tratata aceasta boala precum si tratamentul specific pe care va trebui sa-l urmez toata viata. Stiu ca, pe langa tratamentul specific, tratamentul la domiciliu constand intr-o alimentatie sanatoasa si exercitii fizice este foarte important pentru eliminarea mucusului, precum si pentru a ajuta la prevenirea infectiilor si complicatiilor. Cand am aflat prin intermediul Asociatiei de Fibroza Chistica din Romania despre proiectul CNCSIS castigat la nivel national “CREŞTEREA CALITÃŢII VIEŢII TINERILOR CU MUCOVISCIDOZÃ PRIN IMPLEMENTAREA UNEI NOI STRATEGII DE KINETOTERAPIE BAZATÃ PE TEHNICI INCITATIVE ŞI ANTRENAMENT FIZIC INDIVIDUALIZAT” am luat legatura cu Director de proiect: Lector univ. dr. Bogdan Tiberiu Almajan-Guta, Catedra de Educatie Fizica si Sport, Universitatea Politehnica Timisoara si Centrul National de Mucoviscidoza Timisoara si, astfel, de la data de 02.03.2011 am inceput antrenamentul fizic inividualizat si tehnici de terapie incitativa.

Dupa o evaluare amanuntita, am fost testata cu aparatul myotest care masoara miscarea corpului in trei dimensiuni (inainte si inapoi, in sus si in jos, si in lateral), mi s-a facut spirometrie, pulsoximetrie (nivelul oxigenului in sange) si compozitia corporala. In functie de rezultatul acestor teste mi s-a facut un program individualizat pe care l-am urmat si care a dus la rezultate spectaculoase. Astfel, programul a constat in 3 sedinte/saptamana de exersat cu trainair-ul (aparat pentru cresterea capacitatatii de efort si antrenarea musculaturii respiratorii), si aproape zilnic, exercitii fizice la sala, la aparate, aerobic, jogging, exercitii in apa la piscina si in aer liber toate sub atenta supraveghere, monitorizare cu pulsoximetre.

Am o luna de zile de cand am inceput antrenamentul si sunt foarte multumita in special pentru faptul ca mi-a crescut rezistenta la efort, am un alt tonus si expectorez mult mai mult decat inainte asta ajutandu-ma sa respir mult mai bine. Cred ca se merita orice efort pentru a beneficia GRATUIT de indrumarile si competenta unor specialisti in vederea cresterii calitatii vietii. Cuantificarea rezultatelor se va face prin compararea datelor initiale cu cele de la testarea finala (la 2 luni) urmand ca dupa consilierea prealabila, programul sa fie continuat la domiciliu. Bineinteles ca sunt asteptata si voi reveni in Timisoara sa continuu programul in viitor.

Desigur alaturi de aceste tehnici si antrenamentul fizic individualizat trebuie continuata terapia medicamentoasa si terapia kineto ce consta in: aerosoloterapie, exercitii fizice si tehnici de clearance respirator. Ele trebuie sa faca parte din programul zilnic, flexibil al pacientului cu mucoviscidoza.

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Salvează legătura permanentă.

2 răspunsuri la Proiect de antrenament fizic individualizat – experienta unui pacient

  1. Pingback: Proiect antrenament fizic individualizat la Timisoara | Asociatia de Fibroza Chistica din Romania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Gasiti necunoscuta din ecuatia de mai jos. Mesajul dvs. va fi publicat numai daca sunteti o persoana reala (incercam sa evitam primirea de SPAM) * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.