Cum se transmit germenii?

Germenii, cum ar fi bacteriile si virusii ce pot cauza infectii respiratorii pot disemina de la o persoana la alta in mai multe feluri. Exista 3 moduri principale de raspandire a germenilor :

  1. prin contact (transmitere prin contact direct, indirect)
  2. prin picaturi (transmitere prin picaturi)
  3. prin particule foarte fine ce raman si plutesc prin aer (transmitere pe cale aeriana)

Transmiterea prin contact este cea mai frecventa cale de transmitere a germenilor. Aceasta poate fi transmitere prin contact direct (atunci cand exista un contact corporal si transmiterea germenilor se face direct de la o persoana la alta, cum ar fi prin strangerea mainilor, imbratisarea, sarutul) sau indirect (presupune atingerea unor obiecte pe care se afla germeni, de ex. folosirea aceleasi periute de dinti, cani, atingerea de catre o persoana a unei clante, mese, unui robinet etc. cu germeni si apoi transferul prin atingerea nasului, gurii sau ochilor).

Germenii care sunt transmisi de la o persoana la alta sunt virusurile care cauzeaza raceala (virusul respirator sincitial) si unii germeni specifici pentru fibroza chistica (mucoviscidoza) cum ar fi Pseudomonas aeroginosa, complexul Burkholderia cepacia

Transmiterea prin picaturi se produce atunci canmd germenii se afla intr-o picatura foarte mica de lichid. Atunci cand o persoana vorbeste, canta, stranuta, tuseste sau rade, aceasta elimina multe picaturi invizibile. Aceste particule pot contine germeni si pot fi raspandite pana la 1-2 m in aer. transmiterea se produce atunci cand aceste picaturi ajung pe echii, nasul sau gura altei persoane. Virusul gripal (influenza) si bacteria Bordetella pertussis (ce provoaca tusea conulsiva) sunt transmise in acest mod.

Transmiterea pe cale aeriana reprezinta raspandirea germenilor pe distante lungi sau pe perioade mai lungi de timp prin aer. Raspandirea germenilor pe aceasta cale se face prin intermediul particulelor de praf sau a picaturilor mici de lichid produse atunci cand o persoana vorbeste, canta, stranuta, tuseste sau rade. Acesti germeni pot pluti in aer perioade lungi de timp. De asemenea, acestia pot fi purtati in aer pe distante lungi de catre curentii de aer. Infectia se porduce atunci cand o persoana inspira aceste particule din aer ce contin germenii. Tuberculoza, pojarul, varicela si Aspergillus se pot raspandi in acest mod.

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Salvează legătura permanentă.