Pancreasul este o glanda aflata in abdomen. Una din functiile pancreasului este de a produce sucurile digestive (denumite enzime pancreatice), care trec in intestin si realizeaza digestia hranei.
La pacientii cu fibroza chistica(mucoviscidoza), canalele prin care sucurile digestive ajung in intestin sunt blocate de mucusul vascos. Enzimele raman in pancreas si acesta se inflameaza. Aceasta duce la formarea chisturilor si fibrozei pancreatice, ceea ce explica de ce fibroza chistica a fost denumita initial fibroza chistica de pancreas. Aceasta situatie se numeste insuficienta pancreatica si este prezenta la 85-90% din pacientii cu fibroza chistica.
Efectul bolii asupra pancreasului si digestiei variaza de la persoana la persoana. Majoritatea nou-nascutilor cu fibroza chistica nu pot digera laptele fara tratament, nu cresc in greutate si au scaune frecvente si abundente. In schimb, la aprox. 10-15% din pacientii cu fibroza chistica se mentine o parte din functia pancreatica pe tot parcursul vietii lor.
Diabetul in fibroza chistica (mucoviscidoza)
Acest tip de diabet apare in special la pacientii mai in varsta si este un tip unic de diabet. Nu este acelasi fel de diabet ca cel intalnit in mod frecvent la alte persoane (care nu au fibroza chistica). Diagnosticul si tratamentul nu sunt exact la fel ca diabetul comun. Cca. 35% din adultii cu fibroza chistica (mucoviscidoza) cu varsta cuprinsa intre 20 si 29 de ani si cca 43% din pacientii peste 30 de ani fac acest tip de diabet. Simptomele frecvente ale diabetului sunt senzatia crescuta de sete si de urinare cauzate de nivelul crescut de zahar din sange (hiperglicemie). Alte simptome sunt oboseala exagerata, pierderea in greutate si declinul functiei pulmonare din cauze nedeterminate. Tratamentul diabetului se face cu insulina care face ca nivelul glicemiei sa scada.