In fibroza chistica(mucoviscidoza), boala pulmonara reprezinta principala problema in evolutia bolii. De aceea, scopul principal al terapiei bolii pulmonare este de a limita leziunile pulmonare, de a inceti evolutia distructiei plamanilor. Astfel, tratamentul pulmonar are mai multe componente: mobilizarea si eliminarea secretiilor bronsice (fizioterapia), tratamentul cu antibiotice si tratamentul antiinflamator.
Fizioterapia reprezinta modalitatea de a elimina mucusul vascos si lipicios de la nivelul plamanilor. Acest lucru este foarte important, deoarece prin eliminarea lui este prevenita blocarea cailor respiratorii, diminuandu-se infectia si deteriorarea pulmonara. In spitale, acest lucru este realizat de fizioterapeut, iar la domiciliu parintii sunt cei care executa tehnicile de fizioterapie. Pacientii adolescenti si adulti pot invata sa efectueze singuri fizioterpia.
Fizioterapia trebuie inclusa in mod obligatoriu in schema de tratament, imediat dupa ce s-a stabilit diagnosticul de fibroza chistica. Aceasta trebuie efectuata regulat, zilnic, pe tot parcursul vietii pacientului, chiar daca pacientul se simte bine. Durata si numarul sedintelor de fizioterapie depinde trebui recomnadate de catre fizioterapeut, in functie de pacient. De obicei, se recomanda cate 2 sedinte de fizioterapie pe zi, chiar daca pacientul se simte bine. Dar, atunci cand pacientul se afla intr-o exacerbare pulmonara, pot fi necesare mai multe sedinte de fizioterapie pe zi.
Efectuarea sedintelor de fizioterapie necesita mult timp si rabdare. Astfel, pacientul cu fibroza chistica(mucoviscidoza) avea nevoie de aprox. 1-2 ore zilnic pentru aceasta.
Exista mai multe tehnici de fizioterapie, acestea fiind recomandate pacientilor de catre fizioterapeut in functie de varsta pacientului, starea si preferintele acestuia. Tehnicile se pot schimba pe masura ce pacientul inainteaza in varsta.
Fizioterapia in fibroza chistica (mucoviscidoza) vizeaza 3 aspecte:
– terapia inhalatorie
– tehnici de mobilizare si eliminare a mucusului
– practicarea sportului
Mai multe informatii referitoare la tehnicile de fizioterapie aplicate in fibroza chistica (mucoviscidoza) puteti gasi aici.
Terapia inhalatorie
Reprezinta o cale importanta de administrare a medicamentelor in fibroza chistica (mucoviscidoza) ce se realizeaza cu ajutorul aparatelor de aerosoli. Astfel pot fi administrate mai multe tipuri de substante:
– Substante mucolitice – substante care au rolul de a fluidifica mucusul si de a face ca acesta sa fie eliminat mai usor (ex. alfa-dornaza, acetil cisteina, solutia hipersalina)
– Antibiotice – care au rolul de a preveni si/sau trata infectiile pulmonare
– Substante bronhodilatatoare – substante deschid caile respiratorii pentru a face posibila o mai buna administrare a medicamentelor si de a usura eliminarea secretiilor.
Tehnicile de mobilizare si eliminare a mucusului
Unele din aceste tehnici pot fi executate fara a avea nevoie de vreun dispozitiv sau aparat:
– Ciclul activ de tenici respiratorii – consta intr-o serie de exercitii de control al respiratiei, de expansiune toracica, de expir fortat.
– Drenajul autogen – tehnica care are la baza legi ale fizicii, de dinamica a fluidelor, anatomia plamanilor, fiziologia si mecanica respiratiei.
– Drenajul postural – tehnica care consta in asezarea pacientului in pozitii care sa permita gravitatiei sa ajute la eliminarea mucusului din plamani.
Pentru executarea altor tehnici este nevoie de utilizarea unor dispozitive:
– Unele folosesc presiunea pozitiva pentru a mentine deschise caile respiratorii (sistemul PEP)
– Alte produc vibratii ce se transmit de-a lungul cailor respiratorii si produc desprinderea mucusului de pe acestea (flutter, RC-Cornet).
– Exista dispozitive noi de efectuare a fizioterapiei, cu ar fi vesta pentru compresiunea toracica de inalta frecventa.
Activitatea fizica reprezinta o parte importanta in tratamentul fibroza chistica(mucoviscidoza). Practicarea sportului la persoanele cu fibroza chistica (mucoviscidoza) previne deteriorarea plamanilor si intareste organismul si creste rezistenta acestuia, creste masa musculara. Persoanele cu fibroza chistica(mucoviscidoza) trebuie incurajate sa practice divese forme de sport, in limita posibilitatii fizice a acestora.
2. Tratamentul cu antibiotice
In fibroza chistica(mucoviscidoza) infectiile pulmonare sunt foarte frecvente, infectii cauzate de diferiti germeni patogeni, in special de Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, Haemophillus influenzae, Burkholderia cepacia. De aceea, tratamentul cu antibiotice are ca principal obiectiv prevenirea, tratarea si eradicarea acestor infectii.
Tratamentul cu antibiotice difera de la pacient la pacient, in functie de tipul de germene patogen care a produs infectia si antibiograma specifica acestuia, in functie de varsta pacientului, tolerabilitate etc. Medicul specialist este acela care recomanda tipul de antibiotic/doza/frecventa administrarii si durata curei de antibiotice.
Antibioticele sunt administrate, de obicei, pe gura (sirop, capsule sau tablete). Dar, unii pacienti primesc antibiotice pentru administrare in aerosoli sau antibiotice intravenos (direct in vena).
Exista numeroase studii care arata ca tratamentul timpuriu si, in unele cazuri, continuu cu antibiotice poate preveni sau intarzia deteriorarea plamanilor. Desi restul populatiei este sfatuita sa nu foloseasca des antibiotice pentru tratarea infectiilor respiratorii, in cazul pacientilor cu fibroza chistica(mucoviscidoza) nu este valabila aceasta afirmatie.
Toti copii, fie ca au fibroza chistica(mucoviscidoza) sau nu au, fac numeroase raceli, mai ales in primii ani de viata. La pacientii cu fibroza chistica, simptomele racelilor sunt adesea mai puternice si dureaza mai mult datorita cantitatii mari de secretii produse in plamani. Racelile sunt produse de virusuri, iar la persoanele sanatoase nu se recomanda tratamentul cu antibiotice, deoarece acestea nu au nici un efect asupra virusurilor. Raceala se vindeca cu timpul. Insa, in cazul pacientilor cu fibroza chistica(mucoviscidoza) este nevoie de antibiotice pentru a preveni suprainfectarea cu bacterii.
Prevenirea si tratarea infectiilor respiratorii.
Este imposibila prevenirea infectiei pacientului cu fibroza chistica,(mucoviscidoza) de aceea izolarea acestuia nu isi are rostul. Insa, este de preferat ca acesti pacienti sa evite contactul cu alte persoane bolnave.
3. TRATAMENTUL ANTIINFLAMATOR
Inflamatia reprezinta un factor major in patologia plamanilor la pacientii cu fibroza chistica(mucoviscidoza), aceasta aparand ca urmare a infectiei cronice. Netratata, aceasta conduce la deteriorarea permanenta a plamanilor si la pierderea functiei acestora. De aceea, pentru evitarea producerii inflamatiei, pot fi recomandate medicamente antiinflamatoare, care au rolul de a imbunatati respiratia si de a reduce inflamatia la nivelul plamanilor.