In ziua de astazi este posibila suplinirea functiei pancreatice cu pancreatina – acesta este numele dat preparatelor medicale ce contin enzime pancreatice. Acestea se afla sub forma de capsule in care se afla niste microsfere. Invelisul gelatinos al capsulei se dizolva in intestin eliberand microsferele. Acestea trec in intestinul mic, amestecandu-se cu mancarea, realizandu-se astfel digestia. Microsferele sunt protejate de un strat special de aciditatea din stomac.
Majoritatea pacientilor (85-90%) au nevoie inca de la nastere de aceste enzime si trebuie sa le ia pe tot parcursul vietii lor. Un numar mic de pacienti, insa, nu au nevoie la inceput de administrarea enzimelor pancreatice, dar pe parcursul vietii s-ar putea ca acestia sa necesite aceste enzime.
Cantitatea de enzime pancreatice care trebuie administrata variaza foarte mult de la pacient la pacient, de aceea intotdeuna trebuie consultat medicul specialist. Enzimele ajuta la digestia grasimilor si proteinelor, astfel ca o masa bogata in grasimi si proteine va necesita mai multe enzime decat o masa cu continut caloric scazut.
La copilul mic, care nu poate inghiti capsula, se face desface capsula si continutul se administreaza cu o cantitate mica de lichid inainte de inceperea mesei. Trebuie avut in vedere faptul ca microsferele nu trebuie faramitate sau mestecate. La copii mai mari, capsulele se inghit cu totul.
In principiu, la fiecare masa sau gustare ce contine grasimi si proteine este nevoie de administrarea enzimelor pancreatice. Insa, exista anumite alimente care nu necesita enzime, acestea fiind fructele si legumele. Atentie! Unele dintre acestea (ex. avocado, maslinele, nuca de cocos, nucile, alunele, fisticul, semintele floarea-soarelui etc) sunt oleaginoase (contin grasimi) si necesita administrarea de enzime.
Tabel compozitia alimentelor, cf. Societatii de Nutritie din Romania si Ministerului Sanatatii.
Alimentatia pacientului cu fibroza chistica (mucoviscidoza) este, in general, aceeasi ca si a restului familiei. Insa, chiar si cu enzimele pancreatice, pacientul cu fibroza chistica nu este capabil sa absoarba toti nutrientii din mancare si sa creasca normal, de aceea are nevoie de un surplus de calorii. Astfel, trebuie adaugat un surplus de calorii in mancare. Pentru un surplus de energie foarte utile sunt preparatele cu continut mare de calorii pentru a compensa digestia ineficienta.
Mentinerea unei greutati corporale normale este foarte importanta pentru toti pacientii cu fibroza chistica (mucoviscidoza), indiferent de varsta, deoarece greutatea corporala normala permite organismului pacientului sa lupte impotriva infectiilor. Au fost realizate numeroase studii care au stabilit ca statusul nutritional bun se coreleaza cu o functie pulmonara mai buna.
Astfel, tratamentul insuficientei pancreatice se face cu preparate enzimatice care se administreaza la fiecare masa, pe tot parcursul vietii pacientului.
De asemenea, pacientii cu fibroza chistica (mucoviscidoza) nu pot absorbi nici vitaminele, in special acelea care, pentru a putea fi absorbite, trebuie dizolvate in grasimi (vitaminele A, D, E si K). Astfel, vitaminele trebuie administrate zilnic, conform recomandarilor medicilor specialisti.
Pacienti cu fibroza chistica pot avea nevoie de un supliment de sare, in special atunci cand vremea este foarte calduroasa. Trebuie consultat medicul specialist pentru stabilirea dozei.