Dezbaterea “Noul mecanism de compensare a medicamentelor – Pro si Contra”

Asa cum v-am informat saptamana trecuta MS si CNAS intentioneaza sa modifice metoda de calcula pretului de referinta la diferite medicamente. (http://www.cnas.ro/download/695/C2_ATC5120_v0.pdf).
Pe data de 15 septembrie, a avut loc o DEZBATERE cu tema “Noul mecanism de compensare a medicamentelor – Pro si Contra”.
La acest eveniment au fost invitati sa participe reprezentanti din partea Institutiei Prezidentiale, Ministerului Sanatatii, Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Colegiul Farmacistilor din Romania, Societatea Nationala a Medicilor de Familie din Romania, Asociatii de Pacienti, Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente, Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice, Medici specialisti pe diferite patologii, Agentia Nationala a Medicamentului, mass-media. La aceasta dezbatere au fost prezenti si trei reprezentanti ai AFCR.
Aceasta dezbatere, organizata de Coalitia organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania (COPAC), cu sprijinul Colegiului Medicilor din Romania (CMR) a pus pe tapet inevitabil si subiectul crizei din spitalele romanesti.
Presedintele CNAS, dr. Lucian Duta, prezent in prima parte a dezbaterii a recunoscut ca „in multe spitale din Romania, pacientii isi cumpara singuri medicamente, pentru ca banii Fondului National se scurg catre consumul de medicamente”. Potrivit acestuia, in primele sase luni ale acestui an, singura care a inregistrat cresteri a fost piata farmaceutica.
Sorin Popescu, presedintele Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) a precizat ca aceasta crestere este doar pe hartie: „fiindca noi banii nu i-am primit de la Casa Nationala”. Reprezentantii industriei farmaceutice sustin ca Romania se afla pe ultimul loc in Europa la consumul de medicamente, cheltuindu-se in medie 45 euro pe cap de locuitor.
Presedintele CNAS, Nicolae Lucian Duta a precizat ca „De la 1 octombrie, compensarea se va face pe medicamente la substanta de baza: acolo unde exista generice, medicamentele vor fi gratuite 100%, iar acolo unde exista doar medicamente originale, acestea vor fi si ele compensate 100%. Nu va exista coplata pentru bolnavii cronici de la 1 octombrie, dar acestia trebuie sa treaca pe medicatia generica pentru a nu fi nevoiti sa plateasca”. Referitor la acest anunt participantii la eveniment au precizat ca spera ca  dr. Nicolae Lucian Duta sa-si tina promisiunea.
Reprezentantii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate(CNAS) au subliniat ca de-a lungul timpului fondurile au ramas aceleasi. In plus, cotizantii sunt pe zi ce trece mai putin. In Romania, 11 milioane de oameni nu platesc asigurari de sanatate. „Chiar daca fondurile sunt mai mari de 6-7 ori decat acum cinci ani, cresterea nu s-a dus in servicii medicale, ci in salarii si in consumul de medicamente. Nu avem nicio restrictie, cheltuim sau prescriem ce medicamente vrem. de multe ori, prescriptorii au preferat sa scrie originale mai scumpe in locul genericelor mai ieftine, avand astfel cresteri necontrolate”, a precizat presedintele CNAS.
Asa cum v-am informat si pacientii cu fibroza chistica vor fi afectati, deoarece CNAS doreste sa modifice pretul de decontare pentru 2 produse: Mezym 25000 UI si Kreon 10000 UI. Diferentele de plata/cutie vor fi mici, dar datorita faptului ca un pacient are nevoie de cantitati mari de enzime pancreatice, atunci suma devine considerabila.

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Gasiti necunoscuta din ecuatia de mai jos. Mesajul dvs. va fi publicat numai daca sunteti o persoana reala (incercam sa evitam primirea de SPAM) * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.