Faza a 3 a a studiului referitor la ataluren a reprezentat primul studiu pe termen lung in clasa terapiilor inovatoare cunoscute sub numele de corectori CFTR.
Ataluren este conceput pentru a restabili productia proteinei CFTR (cystic fibrosis transmembrane conductance regulator) la pacientii la care fibroza chistica (mucoviscidoza) este cauzata de o mutatie nonsens (nmCF).
In cazul nmCF se produce o intrerupere a codului genetic, cunoscuta sub numele de o mutatie nonsens care opreste prematur sinteza proteinei CFTR, ceea ce face ca aceasta sa fie scurta si nefunctionala.
Mutatiile nonsens fac parte din clasa I si sunt asociate cu o lipsa totala a proteinei CFTR.
Obiectivele fazei 3 a studiului au fost de a determina daca administrarea ataluren este sigura in cazul copiilor si adultilor ca tratament de lunga durata si daca:
– duce la imbunatatirea functiei pulmonare;
– duce la reducerea simptomelor asociate cu fibroza chistica (mucoviscidoza) si scaderea numarului de internari si reducerea utilizarii antibioticelor in cazul infectiilor pulmonare asociate acestei boli;
– contribuie la imbunatatirea calitatii generale a vietii persoanelor afectate de fibroza chistica (mucoviscidoza).
In acest studiu, desfasurat in multiple centre din America de Nord, Europa si Israel pe o perioada de 48 de saptamani, s-au inscris 238 de persoane cu fibroza chistica (mucoviscidoza) avand varsta de peste sase ani. Participantii au fost repartizati aleatoriu pentru a primi ataluren sau placebo.
Ataluren este un medicament sub forma de pulbere ce se administreaza de trei ori pe zi pe cale orala, amestecandu-se cu apa sau lapte. Doza se stabiliteste in functie de greutate.
In studiu, pacientii au primit dimineata si la pranz cate 10 mg pe kilogram corp (mg/kgc) si seara cate 20 mg/kgc.
Rezultatele studiului demonstreaza evolutii pozitive ceea ce priveste obiectivele primare si secundare:
Obiectivul primar, reprezentat volumul expirator fortat intr-o secunda (FEV1) masurat prin spirometrie, a comparat rezultatele obtinute in cazul participantilor la studiu pe parcursul a 48 de saptamani cu cele predictibile in cazul persoanelor sanatoase de aceeasi varsta si inaltime. S-a gasit o diferenta de 3% intre grupurile cu ataluren si placebo in saptamana 48.
Obiectivul secundar stabilit a fost rata de exacerbare pulmonara, masurata prin numarul de exacerbari pulmonare pe parcursul a 48 de saptamani. Pacientii din grupul cu ataluren au prezentat cu 23% mai putine exacerbari decat cei care au primit placebo.
De asemenea, faza a 3-a a studiului a demonstrat rezultate importante in anumite sub-grupuri de pacienti:
– Aproximativ 45% din pacientii inclusi in studiu nu utilizau antibiotice inhalate la momentul initial si nu a primit antibiotice in timpul studiului. In acest subgrup, diferenta dintre ataluren si placebo in ceea ce priveste modificarea relativa medie a % FEV1 de la momentul initial pana in saptamana 48 a fost de 6,7%, in favoarea grupului cu ataluren. Frecventa exacerbarilor pulmonare dupa 48 de saptamani a fost cu 43% mai mic la acesti pacienti comparativ cu cei din grupul placebo.
– Analiza ulterioara a rezultatelor obtinute in cazul acestui subgrup este inca in curs de desfasurare.
Ataluren a fost, in general, bine tolerat:
– Cele mai frecvente efecte adverse, cum ar fi exacerbarile pulmonare, tusea si infectiile, sunt tipice in fibroza chistica (mucoviscidoza).
– Nu au aparut efecte adverse care sa puna in pericol viata sau sa duca la decesul pacientului. Efectele adverse care au fost clasificate de catre investigatori ca fiind asociate administrarii medicamentului au fost comparabile in atat in cazul grupului placebo cat si in grupurile cu ataluren.
– Cele mai multe evenimente adverse grave (de exemplu, cele care necesita spitalizare) au fost reprezentate de exacerbari care nu au fost asociate studiului.
– Pe baza datelor de laborator se pare ca ataluren poate potenta efectele toxice asupra rinichilor al aminoglicozidelor administrate intravenos si, probabil, al altor antibiotice care pot fi toxice pentru rinichi. Au fost implementate proceduri de monitorizare adecvate privind siguranta in studiile clinice aflate in desfasurare privind ataluren.
Pacientii care au finalizat faza 3 a studiului au fost eligibili pentru a participa la un studiu extins in care toti pacientii primesc ataluren. Acest studiu permite investigatorilor sa obtina informatii suplimentare cu privire la siguranta administrarii ataluren pe termen lung si sa evalueze in continuare raspunsul clinic observat in studiul pivot.
Urmatorul pas este reprezentat de discutii ale investigatorilor nostrii cu grupurile de pacienti si alti lideri de opinie cheie in domeniul fibrozei chistica (mucoviscidoza).
Articol tradus cu sprijinul d-nei Cristina Dragan careia ii multumim pentru ajutorul dat.
Sursa: http://www.biospace.com