Aparatul genital

Cele mai frecvente complicatii ale sistemului reproductiv la pacientii cu fibroza chistica (mucoviscidoza) sunt:

Pubertatea intarziata: pubertatea este frecvent intarziata cu cativa ani atat la baieti, cat si la fetite. Aceasta intarziere probabil este cauzata de un statut nutritional inadecvat, de cresterea insuficienta, greutatea scazuta si talia mica.

Infertilitate masculina: azospermia este absenta spermatozoizilor in sperma. 95% bărbaţi cu fibroza chistica (mucoviscidoza) nu produc spermatozoizi datorita obliterării canaliculelor deferente (canale in sistemul reproductiv masculin prin care sperma este eliminata din testicule spre uretra). Aceasta inseamna ca functia sexuala este normala, dar nu pot avea copii. Insa, cu progresele realizate in domeniul fertilizarii in vitro si barbatii cu fibroza chistica (mucoviscidoza) pot avea copii.

Complicatii ale fertilitatii feminine: fertilitatea este normala sau usor diminuata in cazul femeilor. Circa 20% din femeile cu fibroza chistica sunt infertile, datorata atat influentei bolii pulmonare cronice asupra ciclului menstrual, cat si stoparii migratiei spermatozoizilor de catre mucusul cervical vascos.

Bolnavii cu fibroza chistica (mucoviscidoza) prezinta multe afectiuni ale aparatului genital.