Ministerul Sanatatii a aprobat mecanismul coplatii!

Ieri, 24 noiembrie 2010, pe siteul oficial al Ministerului Sanatatii a fost afisat un articol referitor la faptul ca mecanismul coplatii a fost aprobat.

Conform Ministerului Sanatatii, aceasta noua masura va duce la o mai buna adresabilitate a populatiei catre sistemul de asistenta primara, la imbunatatirea finantarii sistemului de sanatate si la realizarea unui control in ceea ce priveste neefectuarea serviciilor, reducerea platilor informale, asigurandu-se  astfel cresterea calitatii asistentei medicale.

Sistemul de coplata se va aplica in medicina primara, la medicul de familie, la medicul specialist si in spitale, insa nu si pentru asistenta medicala de urgenta. Pentru contributia personala a serviciului medical pacientului i se va elibera un document numit tichet moderator pentru sanatate, prin care se face dovada realizarii actului medical si a platii acestuia.

Ce este important de retinut este faptul ca nu toti cetatenii vor plati aceste contributii. Exista categorii de persoane scutite de la coplata:

  • Pensionari sub 700 lei/luna
  • Copiii pana la varsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani pana la varsta de 26 de ani fara venituri
  • Bolnavii inclusi in programele nationale de sanatate, daca nu realizeaza venituri din munca

Astfel, Ministerul Sanatatii apreciaza ca un numar de 8 006 507 de persoane vor fi scutite de la plata tichetelor pentru sanatate. Vor plati coplata 62% dintre cetatenii Romaniei.

Ministerul Sanatatii sustine ca tichetele pentru sanatate vor avea valori accesibile. Contributia personala a cetatenilor prin tichetele pentru sanatate nu va depasi 600 RON/an.

Exemplele oferite de Ministerul Sanatatii referitoare la coplata sunt:

– Pentru serviciile de medicina primara: la medicul de familie va fi 5 lei, pentru vizitele la domiciliu in afara programului de lucru de 7 ore va fi de 15 lei.

– Pentru serviciile in ambulatoriu: Consultatia la medicul specialist din ambulatoriu va fi de 10 lei,  iar una la medicul specialist in afara programului de lucru – 20 lei.

– Pentru serviciile spitalicesti: Coplata pentru spitalizarea  de zi va fi de 10 lei, iar pentru spitalizarea continua de 50 de lei/ episod de internare

Prin introducerea tichetelor pentru sanatate Ministerul Sanatatii apreciaza ca se vor genera in sistem aprox. 378 milioane de lei/anual, fonduri care vor ramane la furnizor (cabinet medical individual, spital sau alta unitate de sanatate) si  care vor putea fi utilizate pentru cresterea calitatii serviciilor de sanatate.

Mecanismul de coplata, prin tichetul moderator de sanatate, va fi introdus incepand de anul viitor.

sursa: www.ms.ro

 

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Gasiti necunoscuta din ecuatia de mai jos. Mesajul dvs. va fi publicat numai daca sunteti o persoana reala (incercam sa evitam primirea de SPAM) * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.