A fost testat un nou medicament pentru fibroza chistica (mucoviscidoza)

BBC News a anuntat ca exista in studiu un nou medicament, denufosol, care “ajuta la eliminarea mucusului” in cazul pacientilor cu fibroza chistica (mucoviscidoza). Studiul a sugerat ca acumularea mucusului vascos in plamanii unor pacienti cu fibroza chistica (mucoviscidoza) ar putea fi prevenita prin administrarea acestui medicament.

In SUA studiul include 350 de copii si adulti tineri la care s-a constatat ca acest medicament ajuta la mentinerea umezelii la nivelul cailor aeriene si astfel la eliminarea mucusului. La inceputul studiului, apropape toti pacientii prezentau boala pulmonara usoara si acestia primeau medicatie pentru ameliorarea simptomelor.

In acest studiu, finantat de catre Inspire Pharmaceuticals, compania ce produce acest medicament, o parte din pacienti a inhalat denufosol iar cealalta parte din pacienti a inhalat placebo de 3 ori pe zi timp de 24 de saptamani, perioada urmata de 24 de saptamani in care toti pacientii au inhalat denufosol.

Studiul a avut rezultate promitatoare. Articolele publicate in revistele de specialitate American Journal of Respiratory si Critical Care Medicine au raportat faptul ca pacientii carora li s-a administrat acest medicament au avut teste functionale pulmonare mai bune decat cei carora li s-a administrat placebo.

Denufosol apartine unei clase de medicamente cunoscuta sub numele de reglatori ai canalelor de ioni si el ajuta la mentinerea umezelii la nivelul cailor aeriene si astfel la eliminarea mucusului.

In fibroza chistica (mucoviscidoza), moleculele de clorurua de sodiu nu circula normal prin membrana celulara ceea ce duce la formanrea unui mucus vascos, lipicios si dificil de eliminat din plamani. Pe langa faptul ca acest mucus provoaca probleme respiratorii, el reprezinta un mediu de crestere pentru bacterii care provoaca infectii pulmonare grave.

Cercetatorii au sugerat ca denufosol ar putea ajuta pacientii cu fibroza chistica (mucoviscidoza) cu functie pulmonara buna sau doar moderat deteriorata. Acestia sustin ca diferenta dintre denufosol si alte medicamente care deja exista pe piata este faptul ca acesta tinteste direct cauza si nu simptomele.

Dr Frank Accurso, directorul centrului pentru Fibroza Chsitica al Universitatii din Colorado a afirmat: „La multi dintre pacienti deteriorarea pulmonara continua sa progreseze, in ciuda tratamentului aplicat. Deoarece denufosol poate fi administrat inca de la varste foarte mici acesta poate amana sau chiar preveni deteriorarea pulmonara progresiva care duce la obstructia ireversibila a cailor respiratorii la pacientii cu fibroza chistica (mucovscidoza). Patientii ar putea beneficia de acest medicament nou in cca. 3-4 ani.”

Sursa: www.bbc.co.uk

18 decembrie 2010


Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Gasiti necunoscuta din ecuatia de mai jos. Mesajul dvs. va fi publicat numai daca sunteti o persoana reala (incercam sa evitam primirea de SPAM) * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.