Aparate de aerosoli

Terapia prin aerosoli are un rol bine stabilit in administrarea medicamentelor in plamanii pacientilor cu fibroza chistica (mucoviscidoza). Nebulizarea reprezinta transformarea medicametului in particule foarte  fine de aerosoli care pot fi inspirate in plamani. Pacientii pot avea in schema de tratament mai multe medicamente ce trebuie administrate la ore diferite, asa ca acest tip de terapie necesita mult timp. Producatorii de aparate de aerosoli au incercat in ultimul timp sa faca aparate care sa reduca timpul de nebulizare si care sa fie cat se poate de eficiente si echipamentele sa aiba greutate mai mica si sa fie portabile.

Ce tipuri de nebulizatoare sunt disponibile pe piata?

Nebulizatoarele ultrasonice

Acest tip de nebulizatoare au integrate niste dispozitive electrice care vibreaza si care transforma medicamentul in particule de aerosoli. Acest tipuri de aparate insa, produc caldura datorita vibratiilor, caldura ce poate deteriora anumite medicamente, de aceea trebuie intrebat intotdeauna medicul curant care tip de nebulizator este potrivit pentru un anumit medicament. Aparatele ultrasonice sunt, de obicei, mai mici si mai silentioase decat cele conventionale.

Nebulizatoarele conventionale

Cele mai folosite aparate de aerosoli sunt cele conventionale sau nebulizatoarele cu jet de aer, aparate care au un dispozitiv de nebulizare si un compresor de aer. Compresorul genereaza un curent de aer care traverseaza tubul pana la nebulizator. Cand aerul intra in nebulizator, aparatul va transforma medicamentul prescris de medic in aerosoli pentru o usoara inhalare.

Nebulizatoarele si compresoarele utilizate trebuie sa fie de la acelasi producator; daca se fac combinatii de la producatori diferiti, atunci nu se poate sti ce cantitate de medicament a fost administrata in plamani.

Nebulizatoare ce funtioneaza pe  principiul “mesh”

In ziua de astazi sunt disponibile aparate de aerosoli care utilizeaza o noua tehnologie, denumita Vibrating Mesh Technology, aparate care convertesc medicamentul lichid in aerosoli.

Aceste sisteme au unele avantaje fata de aparatele conventionale care le face sa fie agreate de catre pacienti: sunt foarte silentioase, portabile si pot fi utilizate pretutindeni. Aceste aparate reduc semnificativ timpul de nebulizare a unui medicament.

Curatarea aparatului de aerosoli

Nebulizatorul si compresorul unui pacient trebuie folosit numai de catre acesta si nu trebuie utilizat si de catre alti pacienti. Este foarte important ca acestea sa fie mentinute in stare de curatenie si de buna functionare pentru a asigura administrarea optima a medicamentului.

Compresoarele

Compresoarele trebuie verificate cel putin odata pe an, atat partea electrica cat si performanta acestora.

Filtrul de aer se murdareste in timp, el trebuie schimbat periodic cu unul nou.

Compresorul nu trebuie tinut pe podea pentru a evita depunerea prafului pe aparat si acesta trebuie sters de praf frecvent cu o carpa umeda.

Nebulizatoarele cu jet de aer

Aceste nebulizatoare trebuie schimbate periodic, conform indicatiilor producatorului.

Toate nebulizatoarele trebuie curatate dupa fiecare utilizare deoarece resturile de medicament pot bloca nebulizatorul:

  • Dupa fiecare utilizare se deconecteaza furtunul de la nebulizator si se porneste compresorul. Acest lucru va duce la eliminarea umezelii provenita din tub.
  • Se desface nebulizatorul in partile componente si se spala cu detergent lichid.
  • Se clateste cu apa curenta.
  • Se dezinfecteaza nebulizatorul conform tehnicii recomandate de medicul curant.
  • Este estential ca partile nebulizatorului sa fie complet uscate inainte ca acestea sa fie reasamblate si folosite din nou.

Nebulizatoarele “mesh”

Ca si nebulizatoarele conventionale, acest tip de nebulizatoare trebuie curatate si dezinfectate dupa fiecare tratament. Trebuie acordata mare atentiei membranei acestui aparat, membrana care se deterioreaza foarte usor. Este important ca aceasta membrana sa nu fie atinsa si este posibil ca sa fie nevoie de utilizarea apei distilate/deionizate pentru curatare si dezinfectare. Aceasta membrana trebuie schimbata odata la 6 luni.

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Salvează legătura permanentă.