Cercetatorii englezi au realizat secventierea ADN-ului unei bacterii foarte virulente („superbug”)

Bacteria denumita Pseudomonas aeruginosa reprezinta cauza cea mai frecventa a infectiilor pulmonare persistente si fatale la pacientii cu fibroza chistica (mucoviscidoza). Cercetatorii din Liverpool au identificat o tulpina bacteriana particulara deosebit de virulenta care se transmite printre pacientii cu fibroza chistica (mucoviscidoza). Tulpina epidemica Liverpool (pe care cercetatorii o denumesc „superbug”) poate cauza infectii grave care duc la deteriorarea progresiva a plamanilor.

Echipa de cercetatori de la Institutul de Boli Infectioase al Universitatii Liverpool si de la Global Health au prelevat probe de sputa si exudat faringian de la pacienti pentru a cerceta de ce infectiile sunt asa agresive la pacientii cu fibroza chistica (mucoviscidoza). Ei au descoperit ca in timpul infectiei cronice bacteria are capacitatea de a suferi rapid mutatii ceea ce duce la o mare diversitate a acesteia. Testele au mai aratat ca bacteria produce o molecula care ar putea declansa episoadele de infectie acuta la acesti pacienti.

Dr. Craig Winstanley, membru al Institutului National al Sanatatii al Centrului de Cercetare Biomedicala din Liverpool, a expilcat: „Pacientii infectati cu aceasta bacterie trebuie izolati in alte spitale, astfel incat infectia sa nu se raspandeasca printre pacientii cu fibroza chistica (mucoviscidoza). Odata instalata, aceasta infectie nu mai poate fi eradicata. Am descoperit ca bacteria are capacitatea de a se diversifica in sute de subtipuri distincte, ceea ce face foarte dificila luarea deciziei carui antibiotic trebuie folosit pentru a obtine un rezultat eficient.”

„Folosind cea mai recenta tehnologie de studiu al ADN avem oportunitatea de a cerceta comportamentul bacteriei in timpul infectiei cronice in timp real. Acest lucru ne va permite sa ne facem o imagine mai clara asupra modului cum aceasta se adapteaza asa de eficient la pacientii cu fibroza chistica (mucoviscidoza). Daca vom intelege cum si de ce bacteria se comporta astfel vom putea stabili tratamente mult mai eficiente pentru infectie.”

Colaborand cu cercetatorii de la Centrul de Cercetare Genomica al Universitatii din Liverpool, echipa va utiliza tehnologia de secventiere ADN pentru a citi codul genetic al bacteriei ce produce infectia. Aparatul, primul de acest gen din Anglia, citeste de 250.000 de ori mai repede decat aparatele folosite pentru secventierea genomului uman acum 10 ani de zile.

Dr. Steve Paterson, de la Institutul de Biologie Integrativa al Universitatii, a afirmat: „Orice pacient cu fibroza chistica (mucoviscidoza) poate fi infectat cu o diversitate de populatii de bacterii si de aceea este esential sa se testeze probele unui numar de pacienti infectati pentru a intelege cum evolueaza boala. Tehnologia pe care o utiliza poate „citi” 30 bilioane de litere ADN pe zi, in comparatie cu doar 4 bilioane citite de aparatele utilizate in ziua de astzi. Aceasta ne permite sa investigam foarte detaliat mutatiile bacteriilor ce provoaca infectiile, obtinand informatii valoroase despre progresia bolii”

Sursa: http://www.sciencedaily.com/

10 aprilie 2011

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Salvează legătura permanentă.

5 răspunsuri la Cercetatorii englezi au realizat secventierea ADN-ului unei bacterii foarte virulente („superbug”)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Gasiti necunoscuta din ecuatia de mai jos. Mesajul dvs. va fi publicat numai daca sunteti o persoana reala (incercam sa evitam primirea de SPAM) * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.