Cercetatorii englezi au realizat secventierea ADN-ului unei bacterii foarte virulente („superbug”)

Bacteria denumita Pseudomonas aeruginosa reprezinta cauza cea mai frecventa a infectiilor pulmonare persistente si fatale la pacientii cu fibroza chistica (mucoviscidoza). Cercetatorii din Liverpool au identificat o tulpina bacteriana particulara deosebit de virulenta care se transmite printre pacientii cu fibroza chistica (mucoviscidoza). Tulpina epidemica Liverpool (pe care cercetatorii o denumesc „superbug”) poate cauza infectii grave care duc la deteriorarea progresiva a plamanilor.

Echipa de cercetatori de la Institutul de Boli Infectioase al Universitatii Liverpool si de la Global Health au prelevat probe de sputa si exudat faringian de la pacienti pentru a cerceta de ce infectiile sunt asa agresive la pacientii cu fibroza chistica (mucoviscidoza). Ei au descoperit ca in timpul infectiei cronice bacteria are capacitatea de a suferi rapid mutatii ceea ce duce la o mare diversitate a acesteia. Testele au mai aratat ca bacteria produce o molecula care ar putea declansa episoadele de infectie acuta la acesti pacienti.

Dr. Craig Winstanley, membru al Institutului National al Sanatatii al Centrului de Cercetare Biomedicala din Liverpool, a expilcat: „Pacientii infectati cu aceasta bacterie trebuie izolati in alte spitale, astfel incat infectia sa nu se raspandeasca printre pacientii cu fibroza chistica (mucoviscidoza). Odata instalata, aceasta infectie nu mai poate fi eradicata. Am descoperit ca bacteria are capacitatea de a se diversifica in sute de subtipuri distincte, ceea ce face foarte dificila luarea deciziei carui antibiotic trebuie folosit pentru a obtine un rezultat eficient.”

„Folosind cea mai recenta tehnologie de studiu al ADN avem oportunitatea de a cerceta comportamentul bacteriei in timpul infectiei cronice in timp real. Acest lucru ne va permite sa ne facem o imagine mai clara asupra modului cum aceasta se adapteaza asa de eficient la pacientii cu fibroza chistica (mucoviscidoza). Daca vom intelege cum si de ce bacteria se comporta astfel vom putea stabili tratamente mult mai eficiente pentru infectie.”

Colaborand cu cercetatorii de la Centrul de Cercetare Genomica al Universitatii din Liverpool, echipa va utiliza tehnologia de secventiere ADN pentru a citi codul genetic al bacteriei ce produce infectia. Aparatul, primul de acest gen din Anglia, citeste de 250.000 de ori mai repede decat aparatele folosite pentru secventierea genomului uman acum 10 ani de zile.

Dr. Steve Paterson, de la Institutul de Biologie Integrativa al Universitatii, a afirmat: „Orice pacient cu fibroza chistica (mucoviscidoza) poate fi infectat cu o diversitate de populatii de bacterii si de aceea este esential sa se testeze probele unui numar de pacienti infectati pentru a intelege cum evolueaza boala. Tehnologia pe care o utiliza poate „citi” 30 bilioane de litere ADN pe zi, in comparatie cu doar 4 bilioane citite de aparatele utilizate in ziua de astzi. Aceasta ne permite sa investigam foarte detaliat mutatiile bacteriilor ce provoaca infectiile, obtinand informatii valoroase despre progresia bolii”

Sursa: http://www.sciencedaily.com/

10 aprilie 2011

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Salvează legătura permanentă.

5 răspunsuri la Cercetatorii englezi au realizat secventierea ADN-ului unei bacterii foarte virulente („superbug”)

 1. Anca spune:

  In Romania avem o mare problema si anume aceea cu spitalizarea.Se considera normal ca orice pacient cu fibroza chistica sa fie internat de cateva ori pe an pentru investigatii(adaugandu-se la aceste internari si cele necesare tratamentului),riscand infectarea cu aceasta bacterie fatala pentru ei.Investigatiile se pot face si in policlinici nu doar in spitale.O alta mare problema pe care medicii romani nu o transmit pacientilor cu FC este aceea ca intre acesti pacienti nu ar trebui sa existe intalniri de niciun fel,ori in spitalele din Romania ii pun in acelasi salon de multe ori sau in saloane alaturate obligati sa foloseasca aceeasi baie.Imi amintesc cum un medic american spunea ca doi pacienti cu fibroza chistica ar trebui sa stea la o distanta de zeci de metri unul fata de altul.

  • Georgiana Nitu spune:

   Multumesc pentru comentariu. Aceste probleme le cunosc foarte bine. Intr-adevar, multi dintre pacienti/parinti nu cunosc faptul ca pacientii nu ar trebui sa se intalneasca datorita riscului crescut de infectie incrucisata. Alti pacienti/parinti cunosc acest lucru dar fie ca nu iau in serios aceasta informatie fie ca nu au incotro si „trebuie” sa stea internati cate 2 pacienti cu FC intr-un salon de spital.
   Exista un studiu facut in Italia (sper sa nu ma insel) in care un pacient cu fibroza chistica trebuia sa vorbeasca normal in fata unui camp steril de mari dimensiuni (cred ca avea in jur de 5m). S-au facut prelevari de probe de pe campul steril si s-au izolat germenii cu care era infectat acel pacient pe o distanta de pana la 2m! Aceasta in conditiile in care pacientul vorbea normal!

 2. starpan george spune:

  buna ziua!sau buna seara acum!sunt un pacient cu FC.credeti-ma as da orice sa pot sa stiu sau sa mi se ofere un tratament pentru ameliorare…stiu ca nu exista tratament pentru a distruduce fc…ci doar de ameliorare.am fost in ro la bucuresti la centrul de cercetare pt fC si cei de acolo mau trimis acasa..fara analize fara nimic..miau spus ca eu nu sunt purtator,pt ca purtatorii arata mult mai rau.am 25 de ani.acum se pare ca imi creaza ceva mai multe probleme aceasta boala…ma inteapa in partea dreapta.in dreptul inimii atunci cand tusesc..tusea sa mai indesit fatza de acum cativa ani…am fost internat recent in spital pentru o pneumonie…si mi sa facut si fibroscopie la iasi.acum inca astept rezultatul.am inteles ca dureaza…insa dupa 2sapt jumate cu tratamentul ce mi-l dadea si cu aerosol cu gentamicina,timp de 2 sapt am tusit doar dimineatza de 2 -3 ori..acum insa am inceput sa tusesc iarasi si sa am aceste dureri.imi puteti da un sfat ?unde as putea sa merg sau ce as putea sa fac..sunt dispus sa fiu si cobai pt anumite tratament (bineinteles sa nu imi puna viata in pericol)…va multumesc anticipat

  • Georgiana Nitu spune:

   Buna ziua. Tot ce va pot recomanda este sa mergeti la cel mai apropiat centru de fibroza chistica (mucoviscidoza) si sa cautati medicii care se ocupa de acesti pacienti. Tratament, intr-adevar, inca nu exista pentru a elimina cauza care provoaca boala. exista, insa, o serie de tratament ale simptomelor (enzime digestive pentru insuficienta pancreatica, antibiotice pentru infectia pulmonara, mucvolitice pentru fluidificarea secretiilor pulmonare, substante bronhodilatatoare, antiinflamatoare, hepatoprotectoare etc). Insa, va trebui sa luati legatura cu un medic care se ocupa cu tratamentul pacientilor adulti cu fibroza chistica (mucoviscidoza). Confrom legislatiei din Romania, dvs. ca si pacient adult sunteti cuprins in Programul National de Sanatate pentru Mucoviscidoza si beneficiati de gratuitatea unor medicamente (esentiale pentru tratamentul de baza!).
   Pentru mai multe informatii, va rog sa ne contactati telefonic sau prin e-mail.

   • starpan george spune:

    buna seara din nou!presupun ca dumneavoastra sunteti de la centru din bucuresti..unde am fost si am fost trimis acasa fara nimic in mana sau analize macar…dar am sa inerc sa mai ajung odata in bucuresti.pt k acum sa zicem k am mai multe bilete de iesire din spital si poate o sa ia cineva in considerare si cazul meu chiar dak nu e unul grav cum se asteptau ei…va multumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Gasiti necunoscuta din ecuatia de mai jos. Mesajul dvs. va fi publicat numai daca sunteti o persoana reala (incercam sa evitam primirea de SPAM) * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.