CNAS planuieste modificarea preturilor de decontare a medicamentelor!

As dori sa va informez asupra faptului ca MS si CNAS intentioneaza sa modifice metoda de calcula pretului de referinta la diferite medicamente. Daca initial CNAS a sustinut ca lista C2 (programe nationale) nu va fi afectata, am constatat acum cateva zile ca vor fi modificate si preturi ale unor medicamente din C2. (http://www.cnas.ro/download/695/C2_ATC5120_v0.pdf)

Concret: si pacientii cu fibroza chistica vor fi afectati, deoarece CNAS doreste sa modifice pretul de decontare pentru 2 produse: Mezym 25000 UI si Kreon 10000 UI.

Ce va insemna aceasta modificare? Faptul ca pacientii vor trebui sa plateasca si mai mult pentru enimele pancreatice.

In cazul produsului Kreon 10000 UI – a scazut pretul de decontare: pretul max/unitate este de 1,08 (pret pe ambalaj=21,6 lei) iar pretul decontat de CNAS va fi de 0,7920/unitate (pret pe ambalaj=15,84 lei). Ar rezulta o diferenta de 5,76 lei/ambalaj. Nu pare o diferenta mare, dar, dat fiind faptul ca pacientii au recomandare de a consuma cantitati mari (sa spunem intre 10-20 cutii/luna – in functie de varsta, greutate si afectarea pancreatica), diferenta de plata ar deveni considerabila.

Mai este un aspect foarte important: pancreatina de 10000 si 25000 UI este singurul OTC (medicament care poate fi eliberat fara prescriptie medicala) din lista C2, iar pentru decontarea acestuia a fost necesara aprobarea pretului de decontare printr-un ordin al ministrului sanatatii. Din toate produsele enumerate mai sus, doar Kreon 40000 UI este inregistrat ca medicament (eliberare cu prescriptie medicala). Am inteles ca, dat fiind ca pancreatina este un OTC si nu este inregistrat ca si un medicament, pretul nu poate fi impus/controlat in farmacii de catre MS, iar farmaciile pot aplica orice adaos comercial doresc. Astfel, in acest moment, pretul decontat de CNAS oricum nu acopera in totalitate pretul din farmacii.
De exemplu, MEDIA pretului la Kreon 10000 UI in farmacii este de aprox. 27,5 lei/cutie (pretul pe cutie variaza intre 25 si 30 lei), deci pacientii ORICUM trebuie sa plateasca o diferenta de pret (in acest caz de 5,9 lei/cutie).
Daca la aceasta s-ar mai adauga si diferenta rezultata prin scaderea pretului de decontare va rezulta o diferenta de aproximativ 11,66 lei/ cutie.

Diferenta pe care ar trebui sa o plateasca pacientul in fiecare luna va depasi 100 -200 lei (in functie de doza recomandata de medic).

In data de 15 septembrie, orele 15-18, la Hotel Caro, Sala Eminescu, va avea loc DEZBATEREA cu tema “Noul mecanism de compensare a medicamentelor – Pro si Contra”. Evenimentul are loc in contextul in care Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a anuntat intentia de a aduce modificari in modalitatea de compensare a medicamentelor pentru pacientii cronici.

Obiectivele dezbaterii sunt:

– prezentarea sistemului si explicatiile despre ceea ce intentioneaza de la data de 1 octombrie, la eveniment a confirmat participarea conducerea CNAS;

– intelegerea noului mecanism de catre actorii interesati;

– analiza noului mecanism de catre participantii la dezbatere;

– evaluarea impactului noului mecanism pentru pacienti;

– prezentarea opiniei medicilor specialisti;

– identificarea unor solutii care pot sprijini accesul pacientilor la tratamentele necesare

La acest eveniment sunt invitati sa participe reprezentanti din partea Institutiei Prezidentiale, Ministerului Sanatatii, Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Colegiul Farmacistilor din Romania, Societatea Nationala a Medicilor de Familie din Romania, Asociatii de Pacienti, Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente, Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice, Medici specialisti pe diferite patologii, Agentia Nationala a Medicamentului, mass-media.

Va invit si pe Dvs. sa participati pentru a sustine nemodificarea preturilor de decontare a medicamentelor!

Cred ca este importanta participarea la aceasta dezbatere atat a pacientilor cat si a medicilor ce trateaza pacientii cu fibroza chistica.

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Gasiti necunoscuta din ecuatia de mai jos. Mesajul dvs. va fi publicat numai daca sunteti o persoana reala (incercam sa evitam primirea de SPAM) * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.