Dezbatere publica la Ministerul Sanatatii – 27 octombrie 2010

Pe 27 octombrie 2010, a avut loc o dezbatere publica organizata de MS pe tema proiectului de ordin privind aprobarea metodologiei de calcul, a listei si preturilor de decontare ale medicamentelor care se acorda bolnavilor in cadrul programelor nationale de sanatate. La aceasta au participat distribuitori, farmacisti, producatori de medicamente, dar si reprezentanti ai pacientilor care nu sunt de acord cu noile reglementari ale Ministerului Sanatatii.

Potrivit directorului Directiei Generale Strategii si Politica Medicamentului, MS vrea sa asigure tratament gratuit tuturor bolnavilor inclusi in programele nationale. „Ordinul a fost elaborat pentru reducerea cheltuielilor din sistemul sanitar. “Exista intr-adevar si inadvertente in actul normativ, insa acestea vor fi rezolvate”, a explicat Emese Sipos, consilierul MS pentru probleme farmaceutice.

Daca pana in prezent, adaosul distribuitorilor de medicamente varia intre 14 la suta si o suma fixa de 30 de lei, in noul sistem, acesta va avea o valoare fixa de 4% la distribuitori si 1,5% la farmacii ceea ce, au sustinut participantii la dezbatere, va duce la falimentul unor farmacii si la restrangerea accesului pacientilor la medicamente si la cresterea comertului paralel.

Sorin Popescu, presedinte ARPIM a afirmat ca „Exista trei posibile consecinte negative”: In primul rand, actul normativ incurajeaza exporturile paralele. In al doilea rand, exista riscul ca unele medicamente sa dispara de pe piata. O a treia consecinta ar fi ca pentru achizitionarea medicamentelor originale farmacistii vor plati mai mult, insa vor vinde in pierdere.

A fost pusa si problema unor medicamente din lista C2 ce se regasesc si pe listele A si B. Reprezentantul Ministerului Sanatatii a precizat ca vor exista diferente in ceea ce priveste pretul de achizitie, dupa ce va avea loc o discutie cu Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate.

Reprezentantii farmacistilor prezenti la conferinta s-au plans de adaosul de 1,5%, care „nu asigura nici macar inflatia”. „In momentul in care avem un adaos de 1,5% intram in faliment. Asta presupune disparitia farmaciilor si a specialistilor”, a spus nemultumita farm. Ioana Cacovean, presedintele Patronatului Farmacistilor din Romania.

Au fost prezenti si reprezentati ai pacientilor (COPAC, ANPP si AFCR). Dl. Vasile Brabu, reprezentant al ANPP, a afirmat ca „Acest ordin incalca prevederi din Constitutie si nu suntem de acord cu intrarea lui in vigoare. Vor exista efecte negative asupra pacientilor si il vom ataca in instanta”. Dansul a mentionat ca incepand cu luna iulie 2010, 350.000 de pacienti au renuntat la tratamente, din cauza introducerii pretului de referinta si al coplatii la medicamente.

Reprezentantii Ministerului Sanatatii au acceptat o parte dintre propunerile facute in cadrul dezbaterii urmand ca acestea sa fie analizate, iar in aproximativ doua saptamani sa fie elaborata o noua forma a ordinului.

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Salvează legătura permanentă.

3 răspunsuri la Dezbatere publica la Ministerul Sanatatii – 27 octombrie 2010

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Gasiti necunoscuta din ecuatia de mai jos. Mesajul dvs. va fi publicat numai daca sunteti o persoana reala (incercam sa evitam primirea de SPAM) * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.