Germenii intalniti in fibroza chistica (mucoviscidoza)

Germenii cauzeaza boli. Germenii respiratori sunt impartiti in 3 grupe: bacterii, virusuri, ciuperci si mucegaiuri. Multi dintre germenii intalniti in fibroza chistica sunt transmisi prin contact si prin picaturi provenite din tuse, stranut sau suflatul nasului.

Anumiti germeni, in special virusurile care cauzeaza raceala, gripa si virusul respirator sincitial afecteaza in mod egal atat persoanele sanatoase cat si pe cele cu fibroza chistica (mucoviscidoza). Insa, persoanele cu fibroza chistica (mucoviscidoza) pot avea o forma mai grava a bolii respective, datorita bolii pulmonare pe care o au.

Alti germeni, cum ar fi Pseudomonas aeruginosa si complexul Burkholderia cepacia sunt mult mai frecventi la persoanele afectate de fibroza chistica (mucoviscidoza) decat la alte persoane.

De ce persoanele cu fibroza chistica fac mai frecvent infectii respiratorii si mai grave?

Gena defecta care cauzeaza fibroza chistica (mucoviscidoza) duce la transportul anormal de ioni din/in celulele de la nivelul plamanilor. Acest lucru duce la producerea unui mucus gros, lipicios. Germenii care afecteaza persoanele cu fibroza chistica gasesc acest mucus ca un excelent mediu de crestere. Atunci cand germenii se afla in plamani leucocitele din sange vin spre acest loc pentru a ataca si omori germenii, ceea ce dauneaza plamanilor, deoarece provoaca inflamatia la nivelul plamanilor, ceea ce duce la producerea a si mai mult mucus. Vor creste, astfel, si mai multi germeni si se produce un cerc vicios. Acest cerc poate fi atenuat prin tratamente de curatare a cailor respiratorii (inhalare de mucolitice, antibiotice , fizioterapie si tratament antiinflamator).

Unde traiesc germenii?

Germenii pot trai in multe locuri – in aer, pamant sau in organismenle umane. Oamenii sunt gazde pentru cele mai contagiosi germeni, dar unii germeni intalniti in fibroza chistica  (mucoviscidoza) se gasesc in locurile umede cum ar fi pamantul sau apa. echipamentul medical (de ex. aparatul de aerosoli) care vine in contact cu mucoasele sau cu membranele mucoase ale unui pacient si care nu este curatat adecvat devine un rezervor de germeni. Medicamentele pastrate sau utilizate incorect pot deveni rezervor de germeni.

Persoanele cu fibroza chistica se pot infecta cu germeni de la alte persoane cu fibroza chistica. Dar, acestea se pot infecta si de la persoane care nu au fibroza chistica. Astfel, este recomandat ca pacientul cu fibroza chistica sa evite contactul cu orice perosana bolnava.

Alti germeni pot proveni din mediu. De ex., Aspergillus ce poate produce infectii respiratorii grave se gaseste in praful din cladirile aflate in constructie.

Germenii Cum se transmit Unde traiesc germenii
Influenza (gripa) Este un virus pe care il poate contracta orice persoana, dar la pacientii cu fibroza chistica (mucoviscidoza) pot avea o forma mai grava de gripa decat persoanele sanatoase. Exista un vaccin antigripal in fiecare an. Persoanele cu fibroza chistica (varsta mai mare de 6 luni), familiile si prietenii ar trebui sa se vaccineze in fiecare an. Transmitere prin picaturi La persoanele care au gripa.
Virusurile respiratorii comuneExista cateva tipuri de virusuri care pot cauza raceala. In general, acestea afecteaza tractul respirator superior (nasul, gatul). Persoanele cu fibroza chistica  racesc la fel de des ca si perosanele sanatoase, dar uneori formele de raceala pot fi mai grave. Transmitere prin contact. La persoanele racite.
Virusul sincitial respirator Este un virus care poate provoca unfectii respiratorii severe. Transmitere prin contact La orice persoana infectata cu virusul sincitial respirator. Virusul poate supravietui pe divese suprafete pana la 6 ore.
Staphylococcus aureusAdeseori, aceasta bacterie colonizeaza prima plamanii pacientilor cu fibroza chistica (mucoviscidoza). MRSA este un stafilococ mult mai rezistent la antibiotice si mai greu de tratat. Transmitere prin contact. La persoanele care au S. aureus sau MRSA pe piele sau in nas sau plamani.
Pseudomonas aeruginosaBacteria provoaca infectii respiratorii la pacientii cu fibroza chistica. Cca 30% din copii cu fibroza chistica (mucoviscidoza) au aceasta bacterie in plamani inainte de varsta de 1 an, iar la varsta de 16 ani cca. 80% din pacientii sunt infectati cu aceasta bacterie. Aceasta poate fi foarte rezistenta la antibiotice. Transmitere prin contact. Nu se stie cu siguranta de unde poate fi contactat P. aeruginosa. Poate fi de la alte persoane infectate cu aceasta bacterie, din mediu, de la echipamentul medical contaminat sau alte obiecte contaminate. Poate supravietui pe diverse suprafete mai multe ore.
Burkholderia cepacia Reprezinta un grup de bacterii intalnit la pacientii cu fibroza chistica (mucoviscidoza). Aceste bacterii pot duce la deterioararea rapida a functiei pulmonare a pacientilor cu fibroza chistica. Transmitere prin contact La alte persoane cu fibroza chistica, pe echipamentul medical contaminat.
Stenotrophomonas maltophiliaBateria este rezistenta la multe antibiotice si poate cauza infectii repiratorii la persoanele afectate de fibroza chistica. Efectul infectiei cu S. maltophilia asupra plamanilor si frecventa acestora este inca in studiu. Se presupune ca se transmite prin contact. Cercetatorii inca studiaza aceasta bacterie. Contaminarea se poate face din mediu, de la echipamentul medical contaminat sau de la alte persoane care sun tinfectate cu aceasta bacterie.
Achromobacter xylosoxidansSi aceasta bacterie poate provoca infectii repiratorii la pacientii cu fibroza chistica (mucoviscidoza). Efectul infectiei cu S. maltophilia asupra plamanilor si frecventa acestora este inca in studiu. Se presupune ca se transmite prin contact. Cercetatorii inca studiaza aceasta bacterie. Contaminarea se poate face din mediu, de la echipamentul medical contaminat sau de la alte persoane care sun tinfectate cu aceasta bacterie.
Bacteriile non-tuberculoaseAceast tip de bacterii poate provoca infectii repiratorii la pacientii cu fibroza chistica. Efectul infectiei cu S. maltophilia asupra plamanilor si frecventa acestora este inca in studiu. Transmitere prin aer. Aceste bacterii se gasesc in aer sau pe echipamentul contaminat.
Aspegillus fumigatusEste o ciuperca care poate coloniza plamanii pacientilor cu fibroza chistica (mucoviscidoza). Poate cauza aspergiloza bronhopulmonara (ABPA) la unii pacienti. Transmitere prin aer. Aceste bacterii se gasesc in mediu, in special in cladirile care sunt renovate, iarba taiata si scurgerile de apa care nu s-au uscat in decursul a 3 zile.
Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Salvează legătura permanentă.