Proiect antrenament fizic individualizat la Timisoara

Proiect de antrenament fizic individualizat – Experienta unui pacient

As dori sa va informez ca la Timisoara se desfasoara un proiect antrenament fizic individualizat bazat pe tehnologiile moderne pentru pacientii cu fibroza chistica (mucoviscidoza), proiect condus de Dl. Lector Univ. Dr Almajan –Guta Bogdan.

Un astfel de antrenament fizic individualizat dureaza 8 spatamani, constand in 3 sedinte pe saptamana.  Intr-o sedinta se face testarea cu un aparat denumit myotest , testare ce dureaza aproximativ 20-30 min, iar dupa aceasta se recomanda efectuarea  unor exercitii fizice (acestea se pot desfasura la Timisoara sau la domiciliu sub supraveghere).

Proiectul prevede inscrierea unui numar de 40 de participanti, copiii cu varste cuprinse intre 14-18 ani* (dar pot fi acceptati pacienti cu alte varste). Participantii vor fi impartiti in doua grupuri:

–  Un grup va efectua un program de kinetoterapie bazat pe tehnologiile moderne disponibile

– Un grup va efectua programul standard de kinetoterapie desfasurat in cadrul Centrului National de Mucoviscidoza.

In timpul si la terminarea programului de antrenament se vor face diferite evaluari:

–  Examenul somatometric si evaluarea compozitiei corporale (determinarea: inaltimii, indicelui de masa corporala,  cantitatea de fluide intra si extracelulare, densitatea minerala osoasa etc.).

–  Determinarea fortei musculare maximale in scopul realizarii programelor de exercitii pentru cresterea fortei.

–  Evaluarea functiei pulmonare de repaus a participantilor si urmarirea progresiei parametrilor spirometrici in urma efectuarii programelor de kinetoterapie.

–   Evaluarea calitatii vietii participantilor

–  Evaluarea presiunii maxime respiratorii si antrenamentul specific al muschilor respirator

Pentru mai multe informatii (conditii de participare, inscriere in proiect, detalii legate de desfasurarea proiectului etc.) va rugam sa va adresati domnului Almajan –Guta Bogdan:

Catedra de Educatie Fizica si Sport, Universitatea Politehnica Timisoara

Piata Victoriei, Nr. 2, 300006 Timisoara, Romania

e-mail: bogdan.almajan@efs.upt.ro

*Pentru acesti pacienti este nevoie de acordul apartinatorului legal pentru a ii include in proiectul de cercetare – fisa se completeaza la sosire

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Salvează legătura permanentă.

2 răspunsuri la Proiect antrenament fizic individualizat la Timisoara

  1. IFTODE COSTIN IONEL spune:

    VA MULTUMESC pt aceste informatii.copilul meu,ANDREI,are 3 ani si 9 luni si cum v-am mai spus are mucoviscidoza.este un lucru bun ceea ce face domnul doctor si ar trebui sprijinit si ajutat in continuare.as dori sa stiu pt virsta lui ANDREI,ce sporturi ar putea face pt a ii usura eliminarea mucusului(asta pe linga masaj si tratamentul prescris).va multumesc si va doresc cit mai multe reusite in tot ceea ce faceti .

    • Georgiana Nitu spune:

      Pentru a afla un raspuns la intrebarea Dvs. ar trebui sa intrebati medicul pediatru care il are in evidenta pe Andrei. Acesta ar trebui sa evalueze starea de sanatate a copilului si sa va recomande un sport. Dar, mai inainte de aceasta, ar trebui sa il intrebati chiar pe Andrei ce sport i-ar place sa practice. Copilul trebuie sa practice cu placere un anumit sport. Cred ca ati putea incerca sa ii cereti si parerea d-lui Almajan, in calitate de specialist. Datele dansului de contact le puteti gasi in articolul despre proiectul de antrenament fizic individualizat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Gasiti necunoscuta din ecuatia de mai jos. Mesajul dvs. va fi publicat numai daca sunteti o persoana reala (incercam sa evitam primirea de SPAM) * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.